Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie posiada długą i bogatą tradycję. Kształci uczniów w zawodach zawsze przydatnych i cieszących się ogromną popularnością, zarówno na krajowym, jak i europejskim rynku pracy. Co roku mury szkoły opuszczają młodzi adepci cukiernictwa i piekarstwa, kucharze małej gastronomii, rzeźnicy-wędliniarze, technicy technologii żywności.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego ściśle współpracuje z zakładami produkującymi żywność w Krakowie i jego okolicach, tj. ZPC "WAWEL" S.A., Spółdzielnią Mleczarską w Skale, Zakładami Mięsnymi KRAKMEAT z szeregiem prywatnych zakładów cukierniczych, piekarskich i mięsnych oraz kuchniami wielu znanych restauracji krakowskich.
Wszystkie działania szkoły wychodzą naprzeciw stale zmieniającego się rynku pracy. Bogate kontakty zagraniczne i współpraca ze szkołami o podobnym profilu w krajach Unii Europejskiej przyczyniają się do podnoszenia wiedzy i doświadczeń zawodowych nauczycieli i ich stażystów, a tym samym podnoszą poziom nauczania i prestiż szkoły. Wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska potrafi uczyć nowocześnie na miarę aktualnych potrzeb.
Szkoła posiada dobrą bazę dydaktyczną:
- pracownię informatyczną z Internetem
- pracownię analizy żywności
- pracownię piekarsko - ciastkarską (wyposażoną w nowoczesne urządzenia)
- sale gimnastyczne i siłownię
- bibliotekę z multimedialnym centrum informacji otrzymanym w ramach unijnego projektu
- gabinet lekarski, sklepik i kawiarenkę dla uczniów.
Od lat współpracujemy z wieloma szkołami w Europie o podobnym profilu kształcenia, w ramach programów unijnych. Są to szkoły zawodowe we Francji, w Niemczech, w Hiszpanii, w Portugalii, we Włoszech, w Anglii, w Norwegii, w Finlandii.
Staże i wyjazdy zagraniczne to duży atut naszej szkoły - młodzież ma podczas tych praktyk możliwość uzyskania certyfikatu U.E. Odbywają się one w ramach programu "Leonardo da Vinci" - programu edukacyjnego łączącego kraje Unii. Byliśmy już wilokrotnie we Francji, w Niemczech (gdzie mamy partnerską szkołę w Offenbach), także w Norwegii. Wielokrotnie gościliśmy grupę nauczycieli i uczniów z Kathe Kollwitz Schule w Offenbach. Corocznie nasi uczniowie wyjeżdżają z rewizytą do Niemiec.
Staramy się również zaznaczyć swoją pozycję w kraju, a przede wszystkim w Krakowie. Współpracujemy z Krakowskim Cechem Rzemiosł Różnych i Krakowską Izbą Rzemieślniczą, gdzie uczniowie zdają egzaminy zawodowe i czeladnicze.
Rokrocznie przygotowujemy stoisko w ramach Targów Edukacyjnych, by przyszli absolwenci szkół gimnazjalnych mogli uzyskać informacje o naszej szkole, profilu kształcenia...
Od 1993 r. szkoła uczestniczy i zajmuje czołowe miejsca w ogólnopolskich konkursach piekarskich i ciastkarskich w Poznaniu i we Wrocławiu. |